Translate

torsdag 2 februari 2012

"Farliga hörnan"


"Farliga hörnan". Så kallades vägkorsningen till höger om huset på bilden ovan. Huset låg på Bruksgatan 47/Kullavägen i Höganäs. Diverse näringsidkare har huserat i fastigheten: Per Kristenssons diversehandel, Ernst Perssons grönsaksaffär, Alfred Larssons speceriaffär och Holst och Skogs snickeriverkstad.

Jag tycker att byggnaden är full av karaktär så ett H0-bygge var påkallat. Modellen har legat ett tag i ett ouppvärmt utrymme och då den är gjord huvudsakligen av kartong har den tyvärr slagit sig en del. Jag skall försöka räta upp den lite så att den slipper stå helt undanskymd och skämmas på den blivande anläggningen. Så här blev den i alla fall:


På bilden nedan som är tagen senare, den 29 augusti 1949, står byggnaden synbarligen tom, har förfallit en del och är dömd till rivning. Höganäs är överhuvudtaget en söndersanerad liten stad där det mesta har fått skatta åt förgängelsen. Särskilt de sista åren på 1960-talet gick grävskoporna varma. Man rev urskiljningslöst och staden fick stora sårytor som sedan gapade tomma i årtionden. Jag har personligen svårt att förlika mig med det ohämmade rivningsraseriet och har egentligen inget till övers för modern arkitektur heller, så mitt modellbyggande har tagit en inte helt otippad väg där jag gärna försöker återskapa gamla svunna miljöer.

Nedan en detaljbild. Jag tycker att jag fått till ytbehandlingen ganska bra. Visserligen kan man diskutera om putsfasader på hus med näringsverksamhet verkligen tilläts vara såpass bedagade vid tiden kring slutet av 1800-talet men det är ju så trevligt med lite patina på modellerna. Och en hobby är ju en hobby...

Stommen till huset är gjord av kartong som sedan dragits över med snickerispackel. Taket är en avgjutning i vitlim som jag gjorde på Vollmers taktegel. Fönster från skrotlådan och skorstenar av en sorts tegelpapper som jag faktiskt inte minns var det kommer ifrån. Himlen i bakgrunden på bilderna kommer i alla fall från Auhagen.