Translate

lördag 11 februari 2012

Långvinkelsgatan 180

















Nu befinner vi oss på Långvinkelsgatan 180 i Helsingborg. Eller Liden som gatan helt enkelt kallades förr. Liden var Helsingborgs huvudinfart från norr och här är vi uppe i stadsdelen Stattena. Eller Stattena som det väl egentligen heter. Bilden finns i K E Olssons bok Statt Ena och Möllerna på Wången. Ett litet enkelt 1800-talshus som tämligen smärtfritt låter sig omsättas i skala 1:87. Så här blev det:


Jag hade lite bryderier med fönstren. På förebildsfotot saknas som synes spröjs. Bilden är dock tagen så sent som på 1930-talet och jag har tyvärr inte lyckats hitta några äldre bilder på fastigheten. På baksidan av huset har tvåluftsfönstren spröjs och efter att ha plöjt igenom hundratals gamla helsingborgsbilder verkar det som om tvåluftsfönster utan spröjs knappast förekommer före 1910-20-talet. Således föll valet på att bågarna nog skulle förses med spröjs trots allt. Och så fick det bli.

Huset fanns kvar ända till 1980-talet som en av få kåkar på Stattena efter 1970-talets totaldemolering av stadsdelen. Respiten blev dock kortvarig. Stattena låg som en egen liten stad nordost om centrala Helsingborg, strategiskt belägen vid vägarna till Kullabygden och till Ängelholm. Det strategiska läget blev också det som beseglade stadsdelens öde; bilismen och infrastrukturen krävde allt större plats. Vägen mot Ängelholm blev fyrfilig och fick Europastatus. De gamla husen jämnades med marken och världen blev ett Tempo-varuhus och parkeringshus rikare. (?)


Slutligen en bild på sotarens arbetsmiljö.