Translate

måndag 18 februari 2013

Att bygga en förebild till sin modell

Ibland krånglar man till sin tillvaro extra mycket. Att själv bygga förebilderna till sina tänkta modellprojekt är kanske att göra det lite väl jobbigt för sig. I detta fall rörde det sig om en tämligen liten bod hemma på gården så projektet var ändå genomförbart. Värre blir det med modellen av Helsingborgs Central...
 

Det blev lite timmer och gammalt tegel över på ett av mina fullskaleprojekt. Ibland är tanke och handling ett och ett litet nybygge drogs igång. Grundstenar hämtades hos grannen och lades på en grundsula av betong och fogades i kalkbruk. Syllstockarna placerades sedan ut på stenarna.



Här har korsvirkestimran kommit upp och råspont lagts på taket. De gamla fönstren med munblåst glas hittades på en av svågrarnas vind.



Sådärja! Korsvirkesfacken murades med det gamla teglet och putsades sedan med kalkbruk. Papp på taket och locklistpanel på gaveln.





När förebilden var klar tog jag lite mått som kluddades ner på en lapp. Det fick bli grund för en enkel ritning i skala 1:87.




Sedan var det bara att bygga modellen. Korsvirket gjordes av tändstickor som klövs och kapades till rätt dimensioner. Panelen är av styrén från Evergreen. Takpappen gjordes denna gång av vindpapp som klipptes till. Kalkputs gjordes av spackel och grundstenarna är lite grus som sopades upp från gatan här utanför.

Summasummarum: det går fortare att bygga i skala 1:87 än i fullskala och det är inte lika jobbigt för ryggen.






I byggnaden tänkte jag så småningom hysa modelljärnvägen. Man skall kanske inreda modellen också med en modell av modelljärnvägen? På modellen av modelljärnvägen skall det så klart finnas en inredd modell av modellhuset med en modell av modelljärnvägen och en ännu mindre modell av modellhuset. Vilken skala blir det? Nu börjar det bli krångligt...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar